Vem konkurrerar om dina pengar?

"When you brand yourself properly,
the competition becomes irrelevant.”

Unknown

 

Vem konkurrerar om dina pengar?

Även om du har lyckats med din positionering och har skapat dig en unik position på marknaden, kommer inte ALLA att handla av dig. Dina kunder grupperar in dina tjänster eller varor i ett fack med andra varor och tjänster, som de oftast har en begränsad budget för. De kommer att behöva prioritera.

Din största konkurrent behöver inte ens vara i samma bransch som dig. Det kan vara så att de kunder som inte handlar av dig köper någonting helt annat istället.

I hälsofrågor kan träningsskor konkurrera med både ansiktsvård och en kräm. Inredningsdetaljer kan konkurrera med restaurangbesök. Tågresan kanske inte väljs av alla eftersom vissa föredrar flyg för att det går snabbare eller bil för att det är mer flexibelt. Dessutom vill några inte alls resa utan föredrar att hitta på trevliga aktiviteter på hemmaplan.

Jag vet inte hur många gånger jag har hört – ”Vi har inga konkurrenter, ingen erbjuder exakt samma sak som vi gör.” Men det är livsfarligt att tro att alla kommer att välja dina produkter bara för ingen annan erbjuder det du gör.

Det har hänt mer än en gång att företag missbedömer situationen och tolkar det faktum att de är ensamma som en given succé. I värsta fall blir de för nöjda och arroganta.

Så vem eller vad konkurrerar om dina kunders pengar? När en kund inte handla av dig, vad lägger de pengarna på då? Det kanske är en annan butik, en annan typ av behandling eller någonting helt annat.

Du kommer såklart inte att veta exakt hur dina kunder tänker och vad de värderar. Men lägg lite tid på att tänka utanför boxen och sätta dig in i dina kunders vardag. Fundera på vem eller vad konkurrerar om dina kunders pengar.

Får du bättre kunskap om det kan du också argumentera bättre för ditt erbjudande.

Och konkurrens är en nyttig sporre för utveckling och du vill ju hela tiden bli bättre, eller hur?

Ha en fin dag!

Tid – vår mest demokratiska resurs
Budskap som sticker ut

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar