Tid – vår mest demokratiska resurs

Time is what we want most
and what we use worst.

William Penn

Tid – vår mest demokratiska resurs
Alla får exakt lika många timmar på ett dygn, men vi hanterar de 24 timmarna vi fått på väldigt olika sätt. Tid är en värdefull resurs och vi vill alla ha mer tid men väldigt många av oss hanterar tid dåligt.

Eftersom tid är en icke förnybar resurs och du dessutom inte vet hur mycket tid du kommer att få, skulle jag värdera tid som din absolut viktigaste resurs. En viktigare resurs än pengar, framgång eller ägodelar.

När du väl har använt tid är den borta för alltid. Ändå slösas ofantliga timmar på saker som inte ger något värde eller ännu värre på att skjuta upp det du borde göra samtidigt som du mår dåligt över det.

Bra planering gör att du använder din tid mer effektivt och ger mer tid till det som är viktigt. Planering handlar inte om att göra listor. Listor fungerar bra med mindre uppgifter, som behöver betas av. Men ska du planera ett större projekt, behöver du fundera på hur mycket tid en uppgift tar, när den ska göras och kanske till och med av vem den ska utföras.

Min största ögonöppnare var när jag under studietiden fick lära mig realistisk planering. Att planera in pauser, att äta, att gå på toaletten, att transportera mig mellan två möten, att bli avbruten, att ett telefonsamtal kan dra ut på tiden…Att planera in luft i kalendern som fungerar som ventiler om det inte går som förväntat. Vilket det nästan aldrig gör.

Har du planerat in varenda minut så hamnar du efter direkt och får ta dig genom dagen med hjärtat i halsgropen. Till och med en god vän som ringer kan få din planering ur balans.

Något som oftast underskattas i planeringen är ställtid. Ställtid är den tid det tar att ställa om mellan två uppgifter. Du behöver släppa den första innan du kan fokusera på den andra. Om någon avbryter dig mitt i ett ord när du läser, kommer du inte kunna fortsätta läsa ordet från mitten och framåt. Du måste först avsluta diskussionen och sedan hitta var du var i texten, innan du kan fortsätta läsa igen.

Tid är din absolut värdefullaste resurs, så använd den väl.
Vill du få hjälp att komma igång med realistisk och effektiv planering hör du av dig till mig!


Time is money

De små stegens magi
Vem konkurrerar om dina pengar?

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar