Livet är så mycket mer än semester

You can't do a good job
if your job is all you do.

Okänd

Livet är så mycket mer än semester

Personligen är jag ingen större supporter av fyra veckors semester i juli. Jag njuter mer av en ledig fredag i februari eller att kunna ta två dagar i början av december. MEN jag är en stark anhängare av återhämtning och att vårda företagets viktigaste resurs – ägaren!

Mjukstarta

I flera år har jag lagt min semester så att jag börjar arbeta på en torsdag. Då tar jag två dagar utan inbokade möten för att mjukstarta innan det är dags för helg och ledigt igen.

Jag går igenom mejl och tar tag i de arbetsuppgifter som behöver börja bearbetas. Att påbörja en uppgift, även om jag bara skapar ett dokument och skriver rubriker och sparar som, gör att jag kommer över den första tröskeln.

Jag tar också en titt på höstens planering som jag gjort för att se om någonting behöver läggas till eller tas bort.

Återställ din dygnsrytm

Vem vill missa sommarens ljusa nätter eller härliga sovmorgnar? Ingen såklart MEN det innebär också att du förändrar din dygnsrytm.

För att underlätta min övergång till vardag brukar jag justera tillbaka dygnsrytmen några dagar före min första arbetsdag.

Jag går och lägger mig och ställer väckarklockan på ringning på ordinarie tid minst två dygn före jobbstart. Jag kliver upp men softar ändå – det är bara för att komma i fas igen.

Realistisk planering

Du är ditt företags viktigaste resurs och din semester bör inte vara det enda tillfället du har för återhämtning. Du behöver fylla på dina reserver regelbundet med vila, träning och inspirerande stimulans.

Jag har sagt det förr: Planera inte varje vaken minut, utan skapa ventiler i form av oplanerad tid varje vecka och helst varje dag. Dessa ventiler ger dig möjlighet att gå en promenad, ta en kaffepaus, stretcha eller om det kniper kan du använda dessa luckor till att lösa någon akut arbetsuppgift.

Pauserna ger dig tid för återhämtning men även ny energi för att arbeta ännu mer effektivt i långa loppet.

Stärkande rutiner

Ta chansen och lägg till en ny, bra rutin som ger dig extra energi under hösten. Höst = skolstart och nystart. Det är ett ypperligt tillfälle att få in stärkande aktiviteter i din vardag. Läsa bra böcker, köra yogapass, gå promenader i skogen eller boka in träffar med goda vänner mitt i veckan.

På så sätt ökar du både din uthållighet och prestationsförmåga.

Nya möjligheter

Stanna upp och ställ dig frågorna:

  • Vad vill du göra mer av i ditt liv?
  • Vad vill du göra mindre av?
  • Vad vill du utveckla hos dig själv eller i ditt företag?

Var hårdare i dina prioriteringar och om du har möjlighet, ta hjälp med det du inte tycker är roligt eller inte är bra på.

Genom att frigöra din tid kan du göra mer av det du är bra på eller utveckla dig själv och ditt företagande genom att gå en kurs.

Vill du ändra inriktning på ditt företag, kanske det är den här hösten det ska ske?

Planera in roliga aktiviteter

Livet är till för att levas och du behöver göra någonting som du tycker om att göra och blir glad av varje dag. För mig kan det vara något så litet som att skriva med en riktigt fin penna eller en ny kalender.

Planera in några ljuspunkter som du kan se fram emot under hösten. Ett biobesök med vänner, en god middag på stan eller kanske till och med upplägget på din nästa semestertripp.

Vad säger du?

Ska vi se till att hösten 2022 blir vår bästa höst någonsin?

Jobba smartare – inte hårdare
Ditt kanske viktigaste verktyg?

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar