Hitta din glöd i höst

Kopia av Kopia av Hängmatta

Find your fire

Klok person


Hitta din glöd i höst

Många förknippar hösten med nystart eller uppstart. Och dina flöden i sociala medier svämmar nu över av tips på hur du når dina mål. Kanske känner du dig ändå uppgiven efter många års försök? Men du ge inte upp – det finns hopp!

Olika typer av mål

De flesta känner till att det finns kvalitativa eller kvantitativa mål, det vill säga att du kan fokusera på kvalitet eller kvantitet. I vårt samhälle pratas det nästan bara om hårda eller kvantitativa mål, de mål som går enkelt att mäta och synliggöra.
Vad vill du egentligen uppnå med ditt företagande?

Som företagare kanske inte ökad omsättning stimulerar dig. Du kanske hellre drömmer om en bättre balans mellan arbete och fritid. Då borde du kanske prova på effektmål istället. Alltså att mäta effekten av dina insatser. Om du till exempel väljer mer lönsamma produkter eller tjänster, så kan du arbeta mindre men ändå tjäna lika mycket pengar.
Vilken effekt får dina insatser?

Personligen är jag väldigt förtjust i läromål. Varje år formulerar jag ett utmanade läromål som tydliggör vad jag vill lära mig och hur det ska gå till. Ska jag läsa böcker eller gå en kurs? Vill jag bara lära mig grunderna eller ska jag bli riktigt bra på någonting nytt?
Vad behöver du kunna för att lyckas som företagare?

När ditt mål bara känns fel

Ibland dras vi med och sätter mål på samma sätt som andra, utan att riktigt tänka igenom vad det innebär. Det kan leda till att du inte känner någon inspiration eller glöd att nå målen.

I värsta fall kan ogenomtänkta mål skapa en målkonflikt. Då står olika mål i konflikt med varandra och hindrar dig från att göra framsteg. Några exempel kan vara att:

  • bestämma att du ska ha Livesändning 1 kväll i veckan, samtidigt som du lovat att umgås mer med dina barn/familj.
  • du har satt för många mål, vilket gör att din energi tryter och du uppnår inte ett enda.
  • du vill få fler stora kunduppdrag men din tid räcker inte alls till.

Det är svårt att sätta bra och stimulerande mål. Dras inte med i vad andra gör, utan sätt mål som passar dig och dina förutsättningar. Ofta krävs det några justeringar i målformuleringen innan du känner dig helt nöjd.

Kom ihåg att när du väl har satt dina mål behöver du också bestämma vilka aktiviteter som krävs för att du ska nå hela vägen fram. Och 2023 har fortfarande 4 hela månader att skapa förändring.

Psst!

Du har väl sett min freebie om att sätta motiverande mål! Senare i höst kommer en freebie om själva planeringen. Häng med!

Ha fin dag, Ulrica

Framgång är subjektivt
Hitta mål som sporrar dig

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar