Drömmer du om eget företag men vet inte var du ska börja?

Kopia av Sommaräng-3

"The best way to predict the future is to create it."

 Peter Drucker

Vill du starta eget företag men är osäker var du ska börja?

Att starta eget företag är en spännande och utmanande resa. Jag var under många år rådgivare på NyföretagarCentrum. Det är härligt att se den iver och energi som lyser i ögonen på den person som har bestämt sig för att starta eget.

Här är mina 15 bästa tips för att skapa en lyckad företagssatsning:

 1. Affärsidé och marknadsundersökning
  Lägg energi på att ta fram en unik affärsidé. Undersök marknaden för att förstå dina potentiella kunder och konkurrenter. En stark affärsidé är grunden för ditt företags framgång.
 2. Gör en affärsplan
  Forumlera en affärsplan som innehåller minst dina mål, aktiviteter, och ekonomi. En genomarbetad affärsplan hjälper dig att hålla kursen men även att attrahera investerare.
 3. Välj bolagsform
  Vilken företagsform som passar dig bäst, t.ex. enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag. Valet påverkar både ditt juridiska ansvar och din skattemässiga situation.
 4. Registrera ditt företag
  För att formellt starta ditt företag behöver du registrera ditt företag hos Bolagsverket och ansök om ev. F-skatt hos Skatteverket. Då behöver du veta vilken SNI-kod som är aktuellt för din verksamhet. Sök på SNI-kod.
 5. Ha koll på ekonomin
  Skapa en realistisk budget och håll koll på din ekonomi genom att använda ett bra bokföringsprogram och en ekonomiska rådgivare vid behov. Att ha koll på företaget ekonomi och parera i tid är avgörande för långsiktig framgång.
 6. Nätverka dig stark
  Bygg ett starkt nätverk av kontakter genom att delta i branschevent, nätverksträffar och affärsmingel. Ett bra nätverk kan både öppna dörrar och ge värdefullt stöd när du behöver det.
 7. Marknadsföring och försäljning
  Det kanske absolut viktigaste i din dagliga verksamhet. Utveckla en marknadsförings- och säljplan för att nå dina kunder och att sälja till dem. Använd en mix av olika typer av marknadsföring, för att öka din synlighet.
 8. Ha en stark digital närvaro
  Skapa en lättnavigerad och användarvänlig hemsida och säkerställ att ditt företag har en stark online närvaro genom SEO, sociala medier, Pinterest mm. En stark digital närvaro är ett måste idag.
 9. Grym kundservice
  Leverera kundservice som överträffar kundernas förväntningar för att bygga lojala kundrelationer och få positiva omdömen.
  God kundservice kan vara ditt bästa marknadsföringsverktyg! Det finns få saker som slår en bra recension.
 10. Bra leverantörer och partners
  Välj pålitliga leverantörer och överväg strategiska partnerskap för att stärka ditt erbjudande. Bra samarbeten kan förbättra din produkt, tjänsteleverans och synlighet.
 11. Ha koll på juridiska krav
  Sätt dig in i de juridiska krav som gäller för din verksamhet, som avtal, upphovsrätt och GDPR. Att följa lagar och regler skyddar ditt företag MEN även dina kunder.
 12. Teckna viktiga försäkringar
  Skydda ditt företag med relevanta försäkringar, såsom företags-, ansvars- och sjukförsäkring. Rätt försäkringar skyddar dig och dina kunder om olyckan skulle vara framme.
 13. Bra arbetsmiljö
  Om du planerar att anställa, se till att följa arbetsrättsliga regler och skapa en bra arbetsmiljö för dina anställda. En trivsam arbetsmiljö ökar produktiviteten och minskar personalomsättningen. Att rekrytera rätt personal är både svårt och dyrt.
 14. Fortsätt att utvecklas
  Fortsätt att utbilda dig och utveckla dina färdigheter genom kurser, workshops och att följa branschtrender. Kontinuerlig utveckling håller dig konkurrenskraftig och alert.
 15. Var uthållig
  Var förberedd på att möta utmaningar och flexibel nog att anpassa dig efter förändringar i marknaden. Uthållighet och anpassningsförmåga är nycklar till långsiktig framgång.

Det kan låta överväldigande och mycket men det finns hjälp att få. Genom att följa dessa tips ökar dina chanser för att bygga ett framgångsrikt och hållbart företag. Kolla även in verksamt.se och ta hjälp om du kör fast. 

Kör hårt mot drömmen, Ulrica🫶

Mina bästa tips för att få mer gjort
Att växa utan press

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar