Respektera din egen och andras tid

Namnlös design-3

When I’m giving you my time,
I’m giving you a portion of
my life that I will never get back.
So don’t waste it
.

Okänd

 

Respektera din egen och andras tid

Jag brukar tänka på tid som en älv. Den flyter vidare i sin takt oavsett vad du gör. Du kan välja att sitta bredvid och titta på, kämpa i motström eller flyta med. Det är så mycket du vill hinna med. Genom att prioritera för att utnyttja tid på bästa sätt, visar du respekt för både din egen och andras tid.

Tiden rinner iväg likt en älv

Jag brukar som sagt tänka på tiden som en älv, ett vattendrag, som flyter förbi. Vattnet hittar sin väg fram oavsett vad jag väljer att göra.

Vissa gillar att prata mycket och länge med sina kollegor men glömmer bort att kollegorna kanske inte uppskattar det lika mycket men inte har mage att avbryta.

Vissa kämpar och upplever att tiden aldrig räcker till medan andra imponerar med att lösa allt som kommer i deras väg. Jag tänker att skillnaden handlar om hur de väljer att använda sin tid.

Betrakta älven

Att sitta på en klipphäll och betrakta älven är både behagligt och behövligt ibland. Men om du skjuter upp en arbetsuppgift, gör någonting mindre viktigt eller rent utav slösar bort din tid, framkallar det bara tidspress och stress (som du kan vara medveten om eller så ligger den och pyr i det undermedvetna).

Du vet säkert med dig att du kan fastna med vissa tidstjuvar. Det kan vara underhållande serier, sociala medier eller prata med kollegorna i korridoren.

Ett visst mått att detta kan vara rent av nödvändigt MEN låt inte viktig tid rinna i väg och skapa stress. Sätt gränser för hur mycket tid du ska lägga på dina kända tidstjuvar.

Simma motströms

Att simma motströms är tufft. Det går trögt och slappnar du av det minsta lilla tar älven dig tillbaka till startläget.

Det kan vara när du genomför arbetsuppgifter utan att ha rätt kunskap eller verktyg. Du kan ha bristande prioritering och planering. Du kanske påbörjar en arbetsuppgift som inte går att göra klar förrän en annan del är klar.

Lägger du för mycket tid på varje enskild uppgift, behöver du kanske fundera på om du ska sänka kraven – hitta en nivå där resultatet är tillräckligt bra i förhållande till insatsen.

Om du har känslan att du kämpar och sliter utan framgång, kan det vara värt att du ser över dina förutsättningar för att lösa dina uppgifter på ett smidigare sätt.

Glida med strömmen

Att sätta sig i en kanot och glida med strömmen är ljuvligt. För mig motsvarar det att ha en god planering och rätt resurser för att utföra en uppgift, som jag dessutom tycker är rolig eller åtminstone tillfredsställande. Att jag optimerar min tid på arbetet för att frigöra tid för ledighet och återhämtning.

Du kanske har känt att du har hamnat i så kallat flow, när du blir helt uppslukad i det du gör samtidigt som du känner att du har total kontroll. När jag har en sådan dag får jag massor av bra saker gjorda och kan checka av en mängd viktiga punkter på min att-göra-lista innan jag avslutar jobbet för dagen.

För att använda din tid på bästa möjliga sätt behöver du ha en realistisk planering och rätt verktyg. Det kräver också att du helt objektivt prioriterar vad som behöver göras först. Jag tror att du kan känna igen att du vet att en arbetsuppgift behöver göras men att du ändå tar ta i en helt annan. Det är mänskligt men får inte ske för ofta.

Du kan välja att betrakta älven, simma motströms eller glida med. Oavsett vad du gör, kommer älven rinna vidare, så välj klokt utifrån vad du vill uppnå just nu.

Ha en fin vecka 🧡

Ulrica

Släpp ursäkterna och anta utmaningen!
Vilken attityd tar du med dig?

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar