Vilken energi sprider du i din omgivning?

glädjespridare

“Your energy is currency.
Spend it well.
Invest it wisely”

Sheryl Adams

 

Bidrar du till glädje?
Vilken energi bidrar du med när du kliver in i ett rum? Det beror så klart på sammanhang och situation men om du tänker på vanliga situationer i din vardag. Är du glädjespridaren, problemsökaren, lustigkurren, fikafantasten, debattören eller vilken roll är det du oftast antar? Som konsult har jag förmånen att kliva in och ur diverse olika företagskulturer och tro mig - det finns en "Ove" och en "Mamma" på i princip varje arbetsplats.

Vad innebär arbetsglädje?

"Arbetsglädje är en känsla av tillfredsställelse med sin egen arbetssituation och sina arbetsinsatser" som Bosse Angelöw, docent och socialpsykolog, så fint beskriver det. För att kunna utföra ett fullt godtagbart arbete måste ledningen skapa rätt förutsättningar. Men för att trivas med sin arbetssituation krävs så mycket mer.

Samma sak gäller egentligen alla typer av sammankomster. Någon skapar grundförutsättningarna för mötet men alla deltagare bidrar till den slutliga stämningen och känslan vi har när vi går hem därifrån.

Alla bidrar!

Det är viktigt att komma ihåg att alla deltagare/medarbetare tillför någonting till situationen, på gott och på ont. Alla har också ett ansvar att bidra men det gäller att titta på sig själv och bedöma vilken inställning du har och vad du faktiskt kan bidra med.

4 tips för att bli en positiv kraft att räkna med:

1. Var en förebild och glädjespridare. En positiv inställning smittar av sig!

2. Släng offerkoftan. Fungerar någonting dåligt? Gör någonting åt det! Ta ditt ansvar och fundera på hur du kan bidra till lösningen. Lägg din energi på det du faktiskt kan påverka.

3. Lyft det som var bra. Även om stora delar var dåligt, lyft fram det som var positivt och skapa en positiv känsla.

4. På arbetsplatser är teamwork A och O. Diskutera löpande med kollegor och chefer vad ni kan göra för att skapa ett positivt klimat. Hur hanterar ni tid och resurser, vad kan ni göra annorlunda?

(Arbets)glädjens positiva bieffekter

Arbetsglädje är grunden för friska och glada medarbetare. Glädjen fungerar dessutom som en ventil mot stress och ökar motivationen, effektiviteten och gynnar samarbete. Men oavsett situation är en positiva anda härlig och stimulerande. Så fundera på vilken energi du vill sprida i din omgivning!

Ha en fantastisk vecka, Ulrica.

Bromsa inte i uppförsbacke
Fundera ett varv till!

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar