Så här undviker du att gå i konkurs

Kopia av Ljusare tider-2

"Risk comes from not knowing what you're doing."

Warren Buffett

Så här undviker du att gå i konkurs

För de flesta företagare är mardrömmen att gå i konkurs. Det är absolut ingenting att skämmas för och kan vara både lärorikt och nyttigt. Men arbetar du smart och strukturerat ska du ha extrem otur om det händer.

Under ett antal månader har jag arbetat med en kund som ansökt om konkurs. Med facit i hand och som objektiv part är det enkelt att se vad som skulle kunna gjorts annorlunda. Men det är antagligen inte lika påtagligt när du är mitt i det.

Här är de tydligaste lärdomarna jag fått från uppdraget:

Börja i liten skala
Det är alltid bättre att börja i liten skala och successivt växla upp i takt med att du får fler kunder och din försäljning ökar.

Bind inte pengar
Idag finns det många smarta lösningar för att hyra maskiner, personal, och lokaler. Så innan du vet i vilken utsträckning du kommer att behöva en maskin eller dylikt, leasa den. Bygg inte för stora lager om du producerar produkter. Lär dig JIT, just in time-principen, om hur du kan skapa ett flöde som fungerar utan att ha allt för mycket på lager.

Få igång försäljningen
Se till att komma igång med din försäljning och lägg inte alla ägg i en korg. Det är alltid roligt med stora kunder MEN bli inte för beroende av en enda stor kund, för då blir du för beroende av deras vägval och utveckling.

Tänk nytt
Fastna inte i gamla hjulspår, utan utveckla din verksamhet och ha koll på trender och förändringar på marknaden.

Ordning och reda
Håll ordning på dina papper, kvitton, kunder och i dina lokaler. Ta för vana att jobba undan den administrativa biten regelbundet. Städa och röj om du har en lugn period. Dina kunder och samarbetspartners får ett bättre intryck och det blir mycket lättare att arbeta om du har rent och snyggt.

Håll koll på ekonomin
Sist men absolut inte minst viktigt. Följ din ekonomi noggrant och gör prognoser med olika scenarier så att du vet var dina brytpunkter ligger. När går du med vinst och när måste du börja dra i svångremmen?

Ha en underbar vecka, Ulrica🧡


PS. Som alltid vill jag slå ett slag för att arbeta aktivt med affärsplanering, det ger dig bättre koll på din verksamhet. Du hittar en gratismall på min hemsida. DS.

Har du rätt kostym?

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar